Az alapító - Michio Suzuki

 

Michio Suzuki a Suzuki cég megalapítója 1887. február 10-én született Hamamatsuban. Elsőként 1909-ben egy pedálhajtású szövőgépet készített egymaga, amit utána eladásra bocsátott, így ez volt a cég első előállított és eladott terméke. 30 éves korára egy szövőgépüzem igazgatója lett, ahol több mint 60 ember dolgozott, mind Suzuki irányítása alatt. Igazgatói munkássága közben fémmegmunkálási tapasztalatokra is szert tett. A szövőgépgyár fejlődőképes volt, profitját folyamatosan növelni tudta. A cég alapítója folyamatosan korszerűsítette a termelést, legújabb szövőszékeit már gépesítette, amihez friss tőkére volt szüksége, ezért 1920 márciusában, 500 000 jen alaptőkével, Suzuki Szövőszékgyártó Vállalat (Suzuki Jidosa Kogyo) néven bevezette cégét a tőzsdére. Ez a dátum tekinthető a mai nevén Suzuki Motor Corporation-ként ismert cég megalapításának. A cég Jaapánban, 1922-re már az egyik legnagyobb szövőszékgyártó vállalattá nőtte ki magát.

  

A Magyar Suzuki Rt.

 

Az esztergomi ipari park

 

A Magyar Suzuki Rt., 1991-ben kezdte meg működését az országban, esztergomi székhellyel. Eladásait évről évre növelni tudta  mind a személygépjármű, mind pedig a motorkerékpár piacon. A Magyar Suzuki Rt. 1994-ben megkezdte a motorkerékpárok forgamlamázát a személygépjárművek mellett, és ebben az esztendőben 28 darab motor talált gazdára az országban. Az értékesített darabszám ugrásszerűen megnőtt, hisz 10 évvel később, 2004-ben már több mint 4000 db motorkerékpárt értékesített a cég országszerte. A cég Magyarország GDP-jének jókora részéért felelős. További érdekesség, hogy 2003-ig a Swift modellekbe a komplett motor és váltó egység összeszerelve érkezett Japánból Magyarországra, és itt került beépítésre a személygépjárművekbe. 2003-től viszont szinte majdnem minden alkatrészt Magyarországon gyártanak illetve szerelnek be a gépjárművekbe. A gyár termelőkapacitása körülbelül 300.000 gépjármű évente. 2002-ben évi 88.000 darab autót tudott csak a gyár termelni, de a fejlesztéseknek köszönhetően 2006-ra ez az érték kb. duplájára, 170.000 darabra nőtt. Mindezek mellett napjainkban az esztergomi Magyar Suzuki Rt. több mint 4.000 főt foglalkoztat.

Az alapítás utáni 17. évben (2008-ban) sikeresen legyártották a másfél milliomodik Suzuki-t is esztergomban ami egy 1,2 literesm benzinmotorral szerelt Suzuki Splash volt.

Íme egy kép a 2008-ban készült jubilleumi modellről:

 

 

Jelenleg kapható Suzuki modellek Magyarországon

 

Swift

 

 

 

 

 

Swift Sport

 

 

 

 

 

SX4

 

 

 

 

 

SX4 Sedan

 

 

 

 

 

Splash

 

 

 

 

 

Grand Vitara

 

 

 

 

 

Jimmy

 

 

 

 

 

 

 

A külföldi, illetve Magyarországon már nem forgalmazott Suzuki modellek

 

 

 

Alto

 

 

 

 

 

Baleno

 

 

 

 

Samurai


 

 

 

Liana

 

 

 

 

 

 

Wagon R+